OPĆINA TRPINJA

    • Gajčanska ulica 1, 32224 Trpinja
    • 032 564 050

Opis

Trpinja se nalazi u istočnom dijelu Republike Hrvatske, na graničnom području Slavonije i Srijema, nedaleko od Vukovara; smještena je na cesti koja povezuje Vukovar i Osijek. Mjesto Trpinja je sjedište istoimene općine koju još čine naselja Bobota, Bršadin, Ludvinci, Pačetin, Trpinja, Vera i Ćelije.

Općina je nastala 1992. godine, a prema popisu iz 2011. godine broji 5.572 stanovnika. Prostire se na 123,87 km2, a kroz nju, duljinom od 8 km, protiče rijeka Vuka, a duljinom od 20 km - Bobotski kanal. Područje općine je izrazito ravničarsko, zemljište je veoma plodno, a prevladava crnica, stoga su najzastupljenije djelatnosti ratarstvo i stočarstvo; na području općine ukupno je 11.108 ha poljoprivredne površine.

Ime Trpinje prvi put se spominje 1329. godine u povijesnom dokumentu koji se danas čuva u Budimpešti. U centru Trpinje nalaze se spomenici palim partizanskim borcima u Drugom svjetskom ratu i palim borcima i žrtvama rata iz 1991. godine. U centru se također nalazi i osmogodišnja osnovna škola, koja postoji od 1776. godine te pravoslavna crkva Vaznesenja Gospodnjeg, sazidana 1754. godine, ujedno kulturni spomenik na popisu nepokretnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Vrijedni predmeti iz hrama (ikone, križevi i sl.) također se nalaze na popisu pokretnih kulturnih dobara i time ulaze na popis zaštićenih spomenika kulture Republike Hrvatske.

Vanjski oglasi

Djelatnost