OPĆINA TRNAVA

logo

Opis

Središte općine je naselje Trnava, smješteno u mikroregiji Đakovačke lesne zaravni istočnohrvatske ravnice, 55 km jugozapadno od Osijeka. Ostala naselja u općini su: Dragotin, Hrkanovci Đakovački, Kondrić, Lapovci i Svetoblažje. Naselje se nalazi na 141 m nadmorske visine. Naselje istoimene općine Osječko-baranjske županije smješteno u mikroregiji Đakovačke lesne zaravni istočno hrvatske ravnice 55 km jugozapadno od grada Osijeka. Prosječna gustoća naseljenosti na 1km2 je 38 stanovnika. Naselja u općini su: Dragotin, Hrkanovci Đakovački, Kondrić, Lapovci, Svetoblažje i Trnava. Općina ima površinu 81,47 km2  i 1900 stanovnika po popisu iz 2001. godine.

Gospodarska osnova: poljodjelstvo, vinogradarstvo, voćarstvo, stočarstvo, trgovina i ugostiteljstvo. U sklopu javne i društvene djelatnosti na području općine nalaze se: O.Š. J.J. Strossmayera Trnava sa četiri područne škole, ambulanta opće medicine Doma zdravlja Đakovo, općinska uprava, poštanski ured 31411 i Župna crkva Našašća Svetog Križa koja je izgrađena 1845 u istoimenoj župi koju je osnovao 1758. godine đakovački dekanat Đakovačke i srijemske biskupije i na području naselja Trnava postoji Samostan časnih sestara Svetog križa. . Središte općine je naselje Trnava koje se nalazi na križištu Županijske ceste Trnava – Staro Topolje i Trnava – Hrkanovci Đakovački te nerazvrstane ceste Trnava – Dragotin.

Najvažniji kulturni spomenici su Župna crkva Našašća Svetog Križa u Trnavi, jednobrodna sakralna građevina izgrađena 1845. godine te Grobljanska kapela Uznesenja B.D.M. u Dragotinu, gotička jednobrodna građevina koja se prvi put spominje 1332. godine.

U vinorodnoj Trnavi osnovana je 1988. godine BONAVITA, turističko-gospodarska manifestacija vinogradara Slavonije i Baranje. Bila je to prilika da prvi put lokalni privatni vinogradari u javnosti promoviraju svoja vina. Cilj te vinogradarsko-vinarske priredbe je unapređivanje kakvoće proizvodnje vina i njegove umjerene potrošnje, kao i podizanja vinske kulture proizvođača i potrošača vina. Taj se cilj ostvaruje uz ocjenjivanje i kušanje vina, organiziranjem stručnih predavanja i animiranjem djece na izradu radova na temu vinograda, grožđa i vina.

Pregled stranica

Oglas

large banner

Županija

  • OSJEČKO - BARANJSKA ŽUPANIJA

Djelatnost