OPĆINA ROGOZNICA

logo

Opis

ROGOZNICA je naselje i luka u istoimenoj uvali udaljenoj 25 km južno od Šibenika. Prometno je vezana lokalnom cestom, odvojkom od magistrale (M2, E65). Smještena je na poluotoku, koji uvalu dijeli na zapadni i istočni dio; nekadašnji otočić Kopara spojen je s kopnom umjetnim nasipom u drugoj polovici 19. stoljeća.

Rogoznica je bila naseljena već u antičko doba. Župna crkva građena je 1615., a u 19. stoljeću je pregrađena. Na vrhu naselja nalaze se ostaci utvrde koju su počeli graditi Francuzi 1809. U rogozničkome se polju nalaze srednjovjekovne crkve sv. Nikole (sa stećcima) i bl. Ivana Trogirskoga, izgrađene u oblicima srednjovjekovne dalmatinske arhitekture. U Rogoznici se posebno slavi blagdan Gospe od Kapalice, kada se odvija velika procesija brodicama po moru.

Gospodarska osnova općine je poljodjelstvo, ribarstvo i turizam; u zaljevu je 1996. g. izgrađen umjetni otok za marinu. Kako u Rogoznici ima mnogo ribara, uvijek se može kupiti svježa riba i uživati u domaćim kulinarskim specijalitetima, među kojima se ističe rogoznički brudet. Uz uobičajene sportsko-rekreacijske aktivnosti, u Rogoznici će uživati poklonici mačevanja. Naime, od 1987. ovdje djeluju škola mačevanja i Međunarodni mačevalački kamp.

Pregled stranica

Županija

  • ŠIBENSKO - KNINSKA ŽUPANIJA

Djelatnost