TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA KAŠTELA

logo

Opis

Grad Kaštela je smješten na obali Kaštelanskog zaljeva i s preko 40 000 stanovnika je drugi po veličini grad u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Njegova posebnost leži u činjenici da se razvio oko 7 mjesta (Kaštel Sućurac, Kaštel Gomilica, Kaštel Kambelovac, Kaštel Lukšić, Kaštel Stari, Kaštel Novi, Kaštel Štafilić), tj. oko utvrda - kaštela, a svako mjesto ima svoje specifičnosti koje karakteriziraju ovaj mediteranski kraj.

Istočni dio grada, odnosno područje Kaštel Sućurca, nekad je bilo malo industrijsko središte, a danas se u njemu sve više razvijaju trgovački centri i turizam. Zapadni dio grada je u potpunosti turistički orijentiran; u njemu se nalazi najveći broj smještajnih kapaciteta - hoteli, turistički apartmani, sobe za iznajmljivanje, kampovi, ... U Kaštel Gomilici se nalazi i novosagrađena marina Kaštela, koja omogućava prihvat privatnih i charter brodova.

Kaštela su jedan od najbolje prometno povezanih gradova, pa tako osim međunarodne zračne luke Split - Kaštela, postoji i željeznička stanica u Kaštel Starom, dok je s autocestom Split - Zagreb povezan izlazno-ulaznim odvojcima, od kojih su najbliži oni u Prgometu i Vučevici.

ZAŠTO POSJETITI KAŠTELA?
Kulturni život grada je cijele godine aktivan, pri čemu se domaćini rado podsjećaju na priču o kaštelanskom Romeu i Juliji - Miljenku i Dobrili, iz druge polovice 17. stoljeća. Muzej grada Kaštela smješten je u dvorcu Vitturi, a izložbeni prostor u nekadašnjem biskupovom ljetnikovcu u Kaštel Sućurcu. Sva su mjesta u svojim gradskim jezgrama do danas zadržala autohtonu dalmatinsku arhitekturu, kuće sa solarima, balaturama, konobama, kaletama i trgovima.

Posebno je zanimljiva zaštićena parkovna arhitektura Kaštela, poput povijesnog perivoja Parka Vitturi, školskog botaničkog vrta O.Š. Ostrog i biblijskog vrta Stomorija - svetišta Gospe od Stomorije. Tu je i planina Kozjak te stara, gotovo zaboravljena hrvatska sorta grožđa Kaštelanski Crljenak, koja u posljednje vrijeme zaokuplja domaću i stranu vinogradarsku javnost.

Ovi bogati sadržaji, uz domaće specijalitete i poznata kaštelanska vina, čine ponudu grada Kaštela uvijek atraktivnom, a srdačni domaćini dodatni su razlog vašeg dolaska u Kaštela.

Dobro nam došli!

Radno vrijeme

ponedjeljak 8:00 - 20:00
utorak 8:00 - 20:00
srijeda 8:00 - 20:00
četvrtak 8:00 - 20:00
petak 8:00 - 20:00
subota 8:00 - 12:00, 17:00 - 20:00
nedjelja 8:00 - 12:00

Navedeno radno vrijeme važeće je u sezoni, od 15. lipnja do 15. rujna. Van sezone radno vrijeme je pon.-pet. 8:00-15:00 h, sub. 8:00-12:00 h (nedjeljom i praznikom ne radimo).

Pregled stranica

Županija

  • SPLITSKO DALMATINSKA ŽUPANIJA

Djelatnost